неділю, 24 березня 2013 р.

Пружні громади - визначення

Ось як визначає "пружні громади" перший в світі "мозковий центр" та провідна неприбуткова організація Сполучених Штатів РЕНД Корпорейшн:
Пружність громади є мірою стійкої здатності певної громади використовувати наявні ресурси, аби відповісти на несприятливі ситуації, протистояти ним, і оговтатися від них. 
RAND має досвід впровадження та оцінки заходів з розбудови стійкості громад у всьому світі, і визначила можливості для інтеграції некомерційних та комерційних секторів у питаннях охорони здоров'я та готовності до надзвичайних ситуацій, захисту інфраструктури, а також розробки програм економічного відновлення.
Джерело: http://www.rand.org/topics/community-resilience.html

Достатньо містке визначення пружних громад можна знайти на новозеландському ресурсі Learning from Sustainability:
Пружні громади здатні відскакувати назад від несприятливих ситуацій. Вони можуть робити це активно впливаючи і готуючись до економічних, соціальних та екологічних змін. Коли настають лихі години, вони можуть викликати на допомогу безліч ресурсів, які роблять їх здоровими громадами. Високий рівень соціального капіталу означає, що у важкі часи вони мають доступ до якісної інформації та комунікаційних мереж, і можуть закликати широкий спектр ресурсів.
Джерело: http://learningforsustainability.net/susdev/resilience.php

В Об'єднаному Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії з 2011 року впроваджується Програма Інфраструктурної Пружності. Програма була започаткована, аби надати можливість організаціям державного і приватного сектору зміцнити пружність їх інфраструктури, систем поставок і розподілу, до порушень від усіх ризиків (небезпек і загроз):
Пружність громади розуміється як використання громадами місцевих ресурсів та знань, аби допомогти самим собі в час надзвичайної ситуації, доповнюючи місцеві служби з надзвичайних ситуацій. Надання відповідей на наступні 3 запитання може допомоги оцінити, наскільки підготовленою є ваша громада, і що ви можете зробити: 
  • Чи ви обізнані про ризики, з якими ви і ваша громада можуть зіткнутися? Наприклад, повені.
  • Як ви можете допомогти собі та оточуючим вас людям під час надзвичайних ситуацій?
  • Що ви можете зробити, щоб долучитись до планування на випадок надзвичайних ситуацій у вашій громаді?
Джерело: https://www.gov.uk/resilience-in-society-infrastructure-communities-and-businesses

Немає коментарів: